Articles

16 Μάρτιος 2017

Έκθεση με έργα της Όπυς Ζούνη στην Dépôt Art Gallery

Espace positif-Opy-Zouni

Η Dépôt Art Gallery,
Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι,

εγκαινιάζει

τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017
από τις 20:00 έως τις 23:00
την έκθεση ζωγραφικών έργων της

Όπυς Ζούνη

Με τίτλο

10 παράδοξες προοπτικές προσλήψεις
της Όπυς Ζούνη
+
10 ορθολογικά σχόλια
του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη
Επιμέλεια της έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την έκθεση παρουσιάζει ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης με δέκα αναρτημένα αντίστοιχα συνοπτικά σχόλια για το κάθε ένα από τα δέκα ζωγραφικά που παρουσιάζονται. Προλογίζοντας την έκθεση γράφει τα εξής:

Η εργασία της Όπυς Ζούνη ακολούθησε, από τα τέλη της δεκαετίας Ι960, την ανάπτυξη ενός συστήµατος που περιέγραφε, µέσω γεωµετρικών και χρωματικών οργανώσεων, τις διαδοχικές φάσεις των τρόπων µε τους οποίους σχηµατίζεται οπτικά και ψευδαισθητικά το βάθος, σε µια επίπεδη επιφάνεια.
Η έννοια αυτής της εκπαιδευτικής ανάλυσης ήταν η προετοιµασία του βλέµµατος και η εξοικείωση του βλέµµατος µε το προοπτικό σύστηµα, ως την κατάλληλη τεχνική µέθοδο διατύπωσης των σταδίων της δηµιουργίας της εικόνας.

Η γυµνή αντιπαράθεση µε εικόνες που δεν διηγούνται περιστατικά, διευκολύνει να αναγνωριστεί το καθεαυτό σύστηµα της οργάνωσης ως ένα σχήµα, ανεξάρτητο από εξωτερικές παραπομπές.

Μια επόµενη περίοδος του έργου της, περιέλαβε εργασίες που δεν αρκέστηκαν να αναπτύσσονται στην επίπεδη επιφάνεια, αλλά περιελάμβαναν προεξοχές οι οποίες διαµέλιζαν το ενιαίο προοπτικό σύστηµα των σχέσεων ενός µοναδικού βλέµµατος µε ένα µοναδικό αντικείµενο, χάρη στην πολλαπλότητα των διαδοχικών, αντιθετικών μεταξύ τους ή περιστρεφόμενων ή υπέργειων ή αναδυόμενων, αλληλοπαρεμβαλλόμενων ή παράλληλων, οπτικών προσεγγίσεων: αυτές υποχρέωναν τη µετακίνηση του βλέµµατος και τη διάσπαση της ενιαίας πρόσληψης του έργου.

Τα περίοπτα γλυπτά που κατασκεύασε, συνιστούσαν σταθερά σηµεία ενός βλέµµατος μετακινούμενου ανάµεσα σε αντιθετικές προοπτικές, ως προς τις οποίες όμως η εργασία συντηρούσε τη δική της σύσταση. Ανάμεσα στη σταθερότητα και στην αυτάρκεια του αντικειμένου ως ζωγραφική διευθέτηση χώρων κατασκευασμένων προοπτικά και την ασταθή, μετακινούμενη πρόσληψη του βλέμματος, περιγράφεται στην εργασία το πώς το βλέμμα αναδιοργανώνει, εμπλουτίζει και ανακατασκευάζει σε συνεχώς νέες σχέσεις, τις εμπειρίες του.

Διάρκεια έκθεσης : 20 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2017

Dépôt Art Gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι – Αθήνα
Τηλ :+30 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr
Facebook:depotgallery.gr

Πληροφορίες για την έκθεση:
Υπεύθυνος επικοινωνίας : Δημήτρης Λαζάρου, E-mail: repdla@hotmail.com

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30
Σάββατο 12:00 –16:00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

 

Photo Gallery:

 Related Articles

NEW RELEASES

Alter Bridge

Alter Bridge: Νέα live συλλεκτική έκδοση 3CD τον Σεπτέμβριο «Live At The O2 Arena + Rarities»


Οι Alter Bridge στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 μέσω της Napalm Records θα κυκλοφορήσουν ένα νέο live άλμπουμ με τίτλο «Live At The O2 Arena + Rarities». Πρόκειται για την καταγραφή μιας από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της.. LEARN MORE

 

Upcoming Albums / View All

Scroll Up